Torenuurwerken

Hoewel veel torenuurwerken verdwenen zijn, is er gelukkig ook een markant aantal bewaard gebleven dat als collectie ons en ons nageslacht kan laten zien hoe de openbare tijdsaanwijzing gedurende de eeuwen is geëvolueerd naar de hedendaagse elektronische perfectie. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht en vanzelfsprekend wordt gepropageerd door degenen die er een economisch belang bij hebben, zijn oude uurwerken veelal weer volledig operationeel en bedrijfszeker te maken en is het praktisch nooit nodig om het uurwerk te vervangen; wat mensenhanden hebben gemaakt, kunnen mensenhanden herstellen.

Het restauratie- en onderhoudswerk wordt verricht door een 5-tal gespecialiseerde bedrijven. Ons land telt circa 1000, van rijkswege, beschermde mechanische torenuurwerken.

Beheer en onderhoud van torenuurwerken

Torenuurwerken zouden met recht vergeten monumenten kunnen worden genoemd. Ze zijn door hun moeilijk toegankelijke positie, hoog in de toren, dikwijls zo verwaarloos dat vervanging door moderne apparaten de enige oplossing lijkt te zijn. Daardoor wordt dikwijls een zeer wezenlijk aspect van het verleden, namelijk hoe de voor de vroegere maatschappij zo belangrijke centrale tijdsaanduiding werd uitgevoerd, tenietgedaan.

Het is echter heel goed mogelijk om met de huidige techniekende oorspronkelijke uurwerken adequaat te laten adequaat te laten functioneren.  De RCE heeft hiervoor een praktische handreiking opgesteld 

Klik hier voor de link naar de Handreiking Mechanische torenuurwerken

Torenuurwerken op je smartphone

Je bent ergens in Nederland en je ziet een wijzerplaat aan een gebouw. Is het uurwerk achter de wijzerplaat al geïnventariseerd  door de Stichting tot Behoud van het Torenuurwerk?  Of je wilt wel eens weten of er in die plaats torenuurwerken te vinden zijn.

Meestal heb je je laptop niet bij je, laat staan dat je ermee het internet op kunt om de Torenuurwerk-website te bezoeken. Maar je hebt wel je smartphone bij je. En daarvoor is nu een zg “App”-toepassing ontwikkeld. Klik hier om de handleiding te downloaden

Torenuurwerken afbeeldingen

Torenuurwerk Kerk Schellinkhout

You need to be a member of Klinkend Erfgoed to add comments!

Join Klinkend Erfgoed

Comments

  • Walter, aan welke circulaire refereer je? Torenuurwerken of een andere?
    Kun je eveneens aangeven wat er dient te worden aangepast.
    Groet, Bert Willems
  • Helaas is de circulaire van de RCE , vroeger DDMZ, verouderd en dient te worden aangepast,
This reply was deleted.